Recept v/d week

BLOEMKOOLSOEP

Deze stevige maaltijdsoep is rijkgevuld met bloemkool, aardappelen en appel. Bovendien eet je er een heerlijk brood bij met walnoten.

4 PERSONEN

 

Ingrediënten:

400 g Aardappelenbloemkoolsoep
3 Jonagold appels
3-4 uien
1 bloemkool
4 takjes (krul)peterselie
2 bosjes Lente ui
4 walnootbroodjes

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 210 graden. Kook water en bereid de groentebouillon door het benodigde aantal bouillonblokjes op te lossen in kokend water.

2. Schil de aardappelen (alpha) en appel (jonagold) en snijd beide in dobbelstenen. Pel de ui en snijd fijn. Snijd de bloemkool in roosjes.

3. Verhit de roomboter in een soeppan of pan met dikke bodem en fruit de ui 2 – 3 minuten op middelmatig vuur. Voeg de aardappelen, appel en bloemkool toe. Schenk de melk en bouillon erover en zorg dat alles net onder staat door eventueel een scheutje water toe te voegen. Bestrooi met peper, breng afgedekt aan de kook en laat 15 – 20 minuten zachtjes koken.

4. Spoel ondertussen de krulpeterselie af en hak fijn. Verwijder de onderste cm van de lenteui en snijd in ringen. Bak het walnootbrood 6 – 8 minuten in de voorverwarmde oven.

5. Haal de soep van het vuur en pureer met een staafmixer of in de blender. Breng op smaak met peper en zout. Roer het grootste deel van de lenteui door de soep.

6. Verdeel de bloemkoolsoep over de borden en garneer met de peterselie, achtergehouden lenteui en het walnootbrood. Besprenkel indien gewenst met extra vierge olijfolie.

Smakelijk!

 

AARDAPPEL-PREISCHOTEL

Deze ovenschotel – met pittig gekruide worstjes! – staat binnen 35 minuten op tafel

4 PERSONEN

Ingrediënten:

700 g aardappelschijfjes prei
300 g gesneden prei
2 tenen knoflook
250 ml kookroom light (flesje)
2 tl Provençaalse kruiden (gedroogd)
100 g geraspte jonge kaas
275 g gekruide worstjes
4 tomaten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Meng de aardappelschijfjes met de prei in een kom. Pers de knoflook. Voeg de kookroom, knoflook, kruiden, helft van de kaas en peper en zout naar smaak toe aan de aardappelschijfjes en prei.
  3. Vet beide ovenschalen in met boter. Meng voorzichtig het mengsel en schep in de grote ovenschaal. Bestrooi met de rest van de kaas. Doe de worstjes in de kleine ovenschaal. Bak de aardappel-preischotel en de worstjes in ca. 25 min. goudbruin en gaar.
  4. Snijd de tomaten in partjes en serveer bij de aardappel-preischotel en de worstjes.

 

Smakelijk!

 

 

 

ZOETE AARDAPPELEN MET BROCCOLI

Veganistisch ovengerecht met een knapperig korstje en lekker veel groenten.
4 PERSONEN
Ingrediënten:
500 g zoete aardappelenzoete aardappelen
4 el zonnebloemolie
1 rode peper
1 bos salade-uitje
2 tenen knoflook
500 g broccoli
3 el sinaasappelsap
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen en snijd ze in de lengte in parten. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Meng de helft van de olie door de aardappelparten en bestrooi eventueel met zout. Bak in de oven in ca. 45 min. gaar.
  2. Snijd het steeltje van de rode peper. Rol de peper tussen je handen zodat de zaadjes eruit vallen. Snijd de peper in ringetjes. Snijd de salade-uitjes in schuine ringetjes en de knoflook in plakjes. Keer de aardappelen elke 15 min.
  3. Verdeel ondertussen de broccoli in roosjes. Kook na 35 min. oventijd de broccoli 4 min. Verhit de rest van de olie en bak de bosui 1 min. Voeg de rode peper en knoflook toe. Bak 1 min. mee. Meng de broccoli erdoor en verwarm nog 1 min. Schep de aardappelen op een grote schaal en meng de broccoli erdoor. Besprenkel met het sinaasappelsap en serveer.

Combinatietip:

Lekker met gegrilde zalm of kip.

 

Smakelijk!

 

 

HERFSTSALADE MET VENKEL

Heerlijke salade met een verrassende combinatie van ingrediënten!

4 PERSONEN

Ingrediënten:

2 Toetie Froetie Venkelsvenkelsalade
335 g parelcouscous
600 g pompoenblokjes
120 g cranberry-pittenmix
5 takjes krulpeterselie
125 g feta
675 ml groentebouillon
1 el olijfolie
4 el extra vierge olijfolie
4 tl witte wijnazijn
Peper naar smaak

Bereidingswijze

1. Bereid de bouillon. Snijd de venkel in kwarten, verwijder de harde kern en snijd de venkel in fijne plakken.
2. Kook de parelcouscous met de bouillon in een pan met deksel, afgedekt, in 8 – 10 minuten droog. Laat daarna zonder deksel uitstomen.
3. Verhit ondertussen de olijfolie in een wok of hapjespan en bak de venkel en pompoen 5 minuten. Breng op smaak met peper.
4. Meng de parelcouscous met de groenten en cranberry-pittenmix in een saladekom.
5. Hak de krulpeterselie fijn, verkruimel de feta en schep beide door de parelcouscous. Besprenkel met de extra vierge olijfolie en witte wijnazijn.
6. Verdeel het gerecht over de borden.

Smakelijk!

 

 

ZUURKOOLSCHOTEL

  • Aantal personen 4
  • Bereidingstijd 50 minuten

 

Ingrediënten:

  • 1 kg kruimige aardappelszuurkoolschotel
  • 100 ml melk
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 g rundergehakt
  • 4 el vloeibare margarine
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 500 g zuurkool
  • 2 appels (goudrenetten)
  • paneermeel

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappels en kook ze in ruim water met een snufje zout in 20 minuten gaar. Giet af en stamp met de melk en een eetlepel vloeibare margarine tot een smeuïge puree.
  • Pel de uien en de knoflook en hak fijn. Fruit aan in een eetlepel margarine. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Doe de tomatenpuree erbij en laat dit even meebakken.
  • Kook de zuurkool in ruim kokend water gedurende 10 minuten en laat de zuurkool goed uitlekken. Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in plakken. Bak even kort aan in een eetlepel margarine.
  • Vet een ovenschaal in en verdeel een derde van de puree over de bodem. Schep hier de helft van het gehaktmengsel op, dan de helft van de zuurkool en de helft van de appels. Herhaal dit nog een keer en sluit af met een laag puree.
  • Strooi wat paneermeel over de bovenkant en knijp er hier een daar een beetje margarine op. Zet de jachtschotel in de oven gedurende 20 minuten.

Smakelijk!

 

 

POMPOENSOEP

In de herfst schitteren pompoenen met hun prachtige kleuren en bijzondere vormen. De reuzenbes – dat is de pompoen feitelijk –  is niet alleen mooi om te zien, maar ook nog eens heerlijk in de keuken. Denk bijvoorbeeld eens aan butternut-pompoensoep.

Onderstaand recept is geschikt voor 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten:pompoensoep

Toetie Froetie pompoen van ongeveer 1 kilogram.
1 liter groentefond
1 eetlepel citroensap
Chilivlokken naar smaak
5 eetlepels bieslookrolletjes
Zure room
Zout
Peper

Bereiding pompoensoep
Schil de pompoen, halveer hem en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in kleine stukken.
Doe de stukken in een pan en giet de groentefond erbij. Breng het aan de kook en kook met de deksel op de pan op een laag vuur in ongeveer 25 minuten gaar.

Pureer daarna de pompoen en breng met zout, peper, citroensap en chilivlokken op smaak.
Meng er 3 eetlepels bieslookrolletjes door. Schep de soep in kommen en garneer elke portie met 1 eetlepel zure room en de overgebleven bieslookrolletjes.

Smakelijk!